HVA ER FORSKJELLEN PÅ MIN PELSJAKKE OG DIN LØRDAGSBIFF?

Jeg hører stadig snakk om hvor ille pelsindustrien er, hvor fælt dyra har det osv. Jeg er ikke personen som skal motsi noe om at pelsindustrien faktisk er helt for jævlig. Men til alle dere som sitter å jafser i dere kjøtt til både frokost, lunsj, middag og kvelds, til dere som sier at kjøttindustrien og pelsindustrien ikke kan sammenlignes, så skal jeg fortelle dere en ting eller to. 

Ja, pelsindustrien er jævlig, dyrene har det vondt den perioden de lever, perioden når de blir slakta. Kjøper jeg pels for det om? Ja, jeg eier et par pels plagg faktisk. Hvorfor? Fordi jeg ser ikke forskjellen på mitt pels plagg og din daglige matrutine. Ja, jeg spiser kjøtt selv, jeg mener kjøtt er bra for oss, vi får i oss jern, B12, sink osv. Uansett. Jeg spiser kjøtt, men å heller kutte ut en dag med kjøtt å kjøpe seg en pelsjakke er nøyaktig det samme sett bort fra prisen. Nemlig fordi dyret døde. Jakken med den fine pelsen, har et dyr dødd for. Kjøttet som ligger på spisebordet har et dyr dødd for. 


Det spiller ingen rolle hvordan dyret har det på forhånd, eller mens de dreper det - for det resulterer i et utfall: dyret døde. 

Jeg hører argumenter som at kjøttindustrien bruker alt av dyret til noe, restene av for eksempel en sau blir brukt til saueskinn, ok. Så da er det plutselig greit med kjøttindustrien da, siden vi får litt ekstra saueskinn ut av det? Hva med kyllingindustrien da? Ingen som tenker på at et hønsehus KUN har høner og ingen haner? Vet dere hvorfor? Fordi hankyllingene ikke kan legge egg og er derfor ubrukelige, som resulterer i at  kyllingene avlives med gass, eller blir kasta i en kvern og most. Hva med grisene, kuene som må stå fastlåst på den samme plassen dag ut og dag inn, slik at de skal bli feitet opp for å produsere mer kjøtt den dagen de skal slaktes? 

 

Ja, jeg er fullt klar over at pelsindustrien har trange bur, hvor de har det helt grusomt. Men utifra det jeg nettopp har fortalt dere så ser jeg faktisk ikke så stor forskjell. Pelsdyr blir flådd levende, noe som er spesielt for pelsindustrien, noe jeg tror er grunnen til at folk er imot pels og ikke kjøtt. Men da kan du gå inn i deg selv; hadde du hatt en ku og en rev foran deg. Du skulle skutt kuen, deretter skjært den opp i biter, stekt den, spist den. Du skulle skjære av reven sin pels, drepe den, behandle pelsen og sy den på en jakke. Hadde man måttet utført dette selv, tror jeg fåtallet hadde gjort noen av delene fordi begge deler er like jævlig, og begge deler resulterer i at et dyr dør, for å se fin ut eller mette en mage. 

BPYGTgaD-2W
 

Jeg er en dyre elsker, er så utrolig glad i dyr og knytter meg fort til dem. Jeg hadde aldri klart og tatt livet av et dyr selv uansett hva. Jeg har kjøpt pels fordi jeg føler dyret sitt liv gir meg noe som blir brukt over lengre tid enn det kjøtt gjør, samtidig som jeg også spiser kjøtt. Jeg trenger ingen av delene for å kunne overleve, men det er av personlige valg vi velger å kjøpe det. Vi kan gå med fuskepels, og vi kan ta vitamin erstatninger. Hadde jeg måttet avlive et dyr selv, så hadde jeg verken hatt pels for å se fin ut eller kjøtt til middag, og det mener jeg flertallet av befolkningen heller ikke hadde hatt. Vi får ikke sett prosessen til det vi spiser/har på oss før det havner i butikkene. Men en ting er sikkert, dyret døde for våre behov uansett om det er pels eller kjøtt. 

 

Jeg synes kjøtt og pelsindustrien er helt jævlig, men likevel så er jeg med på å bidrar til at den fortsetter, noe jeg ikke er stolt av. Kanskje en dag finner jeg ut at jeg skal kutte ut alt, men den dagen er ikke her enda, desverre.

Målet mitt med innlegget er å prate litt om mitt synspunkt på folk som spiser kjøtt men som rakker ned på folk som kjøper pels. Jeg skjønner virkelig ikke forskjellen. MEN, Når det er sagt så er ikke dette innlegget lagd for å oppfordre noen til å kjøpe pels eller noe som helst. Jeg har bare hatt dette på hjertet en stund, og dette er som min åpne dagbok. 

 

Følg meg på instagram her 

Følg meg på facebook her 

Snapchat: avaleanaa

 

xx 

Ava Leana 

 

 

16 kommentarer

Kristine Larsen

27.08.2017 kl.18:17

Alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Og du velger å gjøre ingenting, er vell ikke vi som spiser kjøtt men er i mot pels som er problemet her da egentlig? :P

Ava Leana

27.08.2017 kl.18:25

Kristine Larsen: Jeg skjønner bare ikke tankegangen til de som tenker at det er greit å drepe dyr for en 10 minutters smak, i forhold til å lage pels. That's all, jeg har ikke sagt at jeg er bedre enn noen andre.

Tine

27.08.2017 kl.19:14

Når du ikke kan se at et dyr som blir flådd levende og fanget i revesakser er så mye mer forferdelig enn et dyr som står i bås, blir tatt vare på, foret og går på beite for så å bli slaktet på en human måte så er det jo faktisk ikke vits å prøve å diskutere en gang. Forskjellen er STOR kjære deg.

Ava Leana

27.08.2017 kl.19:19

Tine: Denne kommentaren er kun basert på det ''positive'' med kjøttindustri. Ta en titt på hva som skjer med hankyllingene foreksempel, veldig human måte å bli drept på.
Dyret dør uansett hvordan det skjer, jeg mener det er det samme.

Anja M. Schüller

27.08.2017 kl.19:54

Hvis du faktisk setter deg inn i hva du snakker om, så ville du sett at det er STOR forskjell. Kjøttfe i Norge er en av de som har det best av produksjonsdyrene våre. De går som regel ute hele året og har ganske store områder å gå på. De er domestisert over mange år og er de dyrene som lever så nært naturlig som mulig. Men ja, de dør. Det gjør vi jo alle på en eller annen måte. Reven lever i et lite bur, går på netting og er frarøvet all mulighet til naturlig adferd. Den blir fort utsatt for stress og det eneste målet er jåleri. I Norge blir den ikke flådd levende, men i enkelte andre land gjør den det.

Veien til produktet er minst like viktig, og viktigere enn det faktum at dyret dør. At noen er i mot det faktum at vi har dyr som dør for vår tilfredsstillelse er også helt greit. Men på veien til døden er vi forpliktet til å gi dyret et best mulig liv. Det er et stort forbedringspotensiale innen landbruket, men storfe har nok kommet lengst, pelsdyr er totalt i andre enden av skalaen.

Hele innlegget er nok din mening, men det er gjennomsyret av at du vet lite om hva du snakker om.

Ava Leana

27.08.2017 kl.20:04

Anja M. Schüller: jeg er selv vokst opp på bondelandet og vet av erfaring at ingen av dyrene der går ute lengre enn 2-3 måneder om gangen. Resten av året sitter de fast i sine bur, for å så bli slakta. Folk må innse at kjøttindustrien er minst like jævlig som pelsindustrien. Nei døden er kanskje ikke like ille, men hva med de få årene de lever? De har det jo helt jævlig de også.

Jau

27.08.2017 kl.21:25

Ingen tvil om at pelsindustrien er det verste. På pelsfarmer er de fleste dyra født i bura, vokser opp der og pelsen blir skjært av mens de er levende, og etterlatt til å dø på egen hånd. Bura er ofte veldig små, og kan huse flere dyr om gangen. Vedlikeholdet i pelsfarmene er forferdelige, og de lever i sin egen bæsj så og si hele livet. Psykiske og fysiske lidelser er ekstrent vanlig. Samt gjelder dette ofte dyr som er utrydningstruede. Er ikke så mye flott og si om kjøttindustrien heller,, men mye bedre enn pelsindustrien. Der får de som oftest i det minste se sollys før de blir slaktet, oftest på en "human" måte sammenlignet med dyrene i pelsindustrien.

27.08.2017 kl.21:27

Håper dette er satire.

Eva Malene

28.08.2017 kl.00:18

Men skal man få en slutt på kjøttindustrien og pelsindustrien, så må alle være med på å slutte å bruke og spise det. Penger er roten her.

28.08.2017 kl.00:20

Forskjellen ligger også i at dyrene i pelsindustrien er opprinnelig ville dyr ikke husdyr. Mink blir for eksempel plassert i bur sammen som fører til at de gnager på hverandre. Årsaken til dette er nok stress men også at minken i utganspunktet lever alene ikke i flokk og trenger store områder for å leve et godt liv.

Kjøttindustrien har husdyr som ofte fører til en mer human behandling for eksempel sauer som får beite og leve i mer naturlige omgivelser enn hva minken får.

Likevel betyr det ikke at kjøttindustrien kan ha minst like fæle eksempler på måten dyr blir behandlet. Kalver for eksempel blir låst inn i små bås og får svært lite areal å bevege seg på. Årsaken til dette er for musklene beveger seg mindre og dermed smaker kalvekjøttet bedre.

Derfor synes jeg det er bra du tar opp at kjøttindustrien kan være like fæl. Men det vi ikke skal glemme at kjøttindustrien er mye mer variert etter hvordan de behandler dyrene se eksempelet med sauen og kalven. Dyrene i pelsindustrien har ikke like stor grad av denne variasjonen. Størrelse på bur og antall mink i et bur kan være det som er forskjellen,men dette endrer ikke på at mink er ville dyr,ikke lever i flokk og fortjenner frihet.

Sjokkert!

28.08.2017 kl.01:59

Altså, dette blir for dumt! Pelsdyrnæringen eksisterer kun fordi noen skal pynte seg. Vi har ikke lenger behov for pels for å holde oss varme! Vi mennesker er rovdyr. .. Derfor spiser vi kjøtt. Ja, kjøttindustrien har en lang vei å gå, men mye har bedret seg de siste årene. Mange bønder legger om til løsdrift feks. Lovpålagt madrass til kyr osv. Pelsdyrnæringen er makaber, og ivaretar ikke dyrenes behov eller helse! Helt unødvendig er det også. Når du velger å kjøpe pels, er du med på å opprettholde næringen. Dvs, at mange dyr må leve grusomme liv, for at akkurat DU skal kunne svinge deg rundt i den nye pelskåpa di!

Tara

28.08.2017 kl.10:04

Dette er et tema som det er superlett å lage en krig over, men jeg har ingen planer om å gå på personangrep, så beklager at det kan føles slik.

Når en spiser kjøtt har en et etisk valg om å velge kjøtt som er produsert så godt som mulig, fremfor industri produserte dyr. Ofte er etisk produsert kjøtt, egg osv.. en del dyrere. Selv om i bunn og grunn all kjøttproduksjon er en forjævlig prosess.

Når en da kritiserer kjøttforbrukere til fordel for pelsforbrukere, står en igjen med, at mitt massemord er mer etisk enn ditt massemord. Eller at det er greit å drepe mennesker, så lenge de er fattige.

Viss en tar en tur på en pelsfarm, og fortsatt står for pels, ville jeg vurdert egen moral eller empati, der alt på bakken kan ikke trøs på.

Sjernarøy

28.08.2017 kl.10:41

Har lest bloggen her noen ganger nå og hadde tenkt og forsette. Men om dette virkelig virkelig er dine holdinger så mistet du en leser!

Øya (og øyene rundt) der du er oppvokst går

Dyra ute fra ca påske til det begynner og blir for surt og kaldt til og være ute. ;)

Jeg er selv utdannet agronom, jobbet på en kjøttfabrikk og vil påstå jeg har rimelig peiling på mitt fag! Pelsdyr blir avlet opp til KUN bruke pelsen. Noe man faktisk klarer oss uten.

Andre dyr bruker man nesten hele dyret til det ene eller det andre; og det finnes faktisk ikke nok mat til alle om alle skulle slutte og spise kjøtt. Og dette er noe man trenger i sitt kosthold!

At du driver og "reklamerer" positivt for pels gjøre at nettopp DU er en av grunnen til dyr lider i ett lite bur kun fordi du vil pynte deg. Det finnes såpass fin fuskepels idag at ekte klarer man seg fint uten!

Dette innlegget får deg bare

Til og virke dum umoden. Sett deg

I det minste inn i ting før du skriver!

28.08.2017 kl.10:46

Bare det at du kaller ovenfor her; bur.. viser hvor lite du egentlig vet i forhold til og liksom ha vokst opp på H.

Det kalles

Alså

BÅS....

june

28.08.2017 kl.17:14

åfyfaen jeg håper virkelig dette innlegget er kødd.

Gina

29.08.2017 kl.23:20

Jo, det spiller ABSOLUTT en rolle hvordan dyret har det på forhånd, selv om utfallet av livet er døden... Akkurat den strofa der var ikke helt bra syns jeg.. Jeg tror ikke meningen fra starten av var at vi mennesker skal spise kjøtt, vi har ikke "rovtenner", og pels er rett og slett HELT unødvendig i disse dager hvor menneskene er RÅ på syntetisk som holder oss minst like varme. Menneskerasen er forferdelig, ufølsom, egoistisk og jævli. Vi ødelegger for verden, føkker opp hele økosystemet. Dyrene er jo uskyldige, men det er dem som får svi. Grusomt er det. Forferdelig trist.. Dyrene skal ikke måtte lide pga menneskers grådighet.. Men det er dessverre dem som lider. Jeg håper rasen vår får føle på en helvetes karma.. Sørgelig..

Skriv en ny kommentar

Ava Leana

Ava Leana

21, Stord

Kategorier

Arkiv

hits